The best of geocaching (Topcaches NL)


Ik vind het leuk om de caches (of een paar of meer caches die bij elkaar horen) die ik gelopen heb, te waarderen. Ik geef ze dan een cijfer van 0-10. Mijn favouriete caches - dat zijn de caches met een 8 of hoger - vind je hieronder.

Caches met een 10      (briljant - deze moet elke geocacher gedaan hebben)

Bedevaartscache 1
en Bedevaartscache 2
van Orde der Schijnheiligen
Twee multicaches van respectievelijk 10 en 20 km lengte. Om aspirantlid van de Orde der Scheinheiligen te kunnen worden moet Bedevaartscache 1 (Anton de Schijn) worden gelopen. Deze cache is uitgezet ten zuidoosten van Eindhoven. Lid worden kan na het lopen van de tweede bedevaartscache (De Keurmeesters), uitgezet vlakbij Venray. Prachtige routes, briljante opdrachten en puzzels en vooral een heel leuk verhaal.
Het mysterie van
de drie zusjes
van JaTi,
d3Zusjes van Ina Enssr en
d3Z - de hemel of de hel en Morgen komt nooit
van TVBZNA
Drie multicaches van 'verschillende' uitzetters. Het mysterie van de drie zusjes is een klassieke cache van JaTi. De cache is ongeveer 6 km lang, gaat door het fraaie bos ten noordoosten van Wageningen en kent een paar mooi uitgewerkte waypoints. De cache is beschreven in de thriller d3Zusjes. Dat boek is uitgewerkt door TVBZNA in de cache d3Z - De hemel of de hel. Een tocht van 5 km door Wageningen, een ritje met de auto langs o.a. het point-of-no-return en een tocht van 12 km door het bos. Morgen komt nooit is een 5 km lange proloog (of epiloog) door de uiterwaarden.
Voetzoeker,
Zoekt en gij zult vinden en College cache
van Dalamot
Drie caches uit de koker van Dalamot, gemaakt voor drie jaargangen van MZLE. Allemaal briljante zoekcaches. Heerlijk speuren naar aanwijzingen om weer een stapje dichterbij de prachtige eindcache te komen. Een eindcache zoals alleen Dalamot die kan maken. De tochten zijn niet erg lang (3-4 km). Maar samen zijn ze goed voor een hele dag heerlijk cachen.


Caches met een 9.5      (ook briljant - ook deze moet elke geocacher gedaan hebben)

Kattenogen/waterwerk
van Team Paulus
Een klassieker van 40 km (met de auto) in de buurt van Waalwijk (moeilijkheidsgraad 5). Een serie van zeer uitdagende opdrachten die begint met een klein stukje nachtcache. Daarna is daglicht wel erg handig. Hou rekening met klimmen, waden, zoeken en kruipen. Een boot kan handig zijn.
Raiders of the lost Ark
van Dukkie
Een multi van ongeveer 12 km in de bossen ten westen van Apeldoornen cultuurlandschap bij Steensel (moeilijkheidsgraad 4). Eerst goed voorbereiden en in de stemming komen met een aantal filmpjes. Daarna op pad om de Ark des verbonds te kunnen vinden in een fraai bosgebied. De constructies in het laatste deel van de tocht zijn ongeëvenaard.
The hunt for Red October
triangleteamtwente
Een wat kortere nachtcache met prachtige tussenpunten. Alles ook prachtig in stijl. Doet niet onder voor de langere nachtcaches in deze lijst. Moeilijkheidsgraad 4.5 (maar dat is overdreven).
Amsterdam Urban 1
Onwaarschijnlijk en
First Dutch
Mbts
Twee heel bijzondere caches omdat ze de eerste caches van Nederland zijn. Niet bijzonder fraai - maar wel heel speciaal en dus een must voor elke geocacher. Moeilijkheidsgraad 2.0.Kaartje
.

Caches met een 9      (zeer, zeer goed - deze moet je doen als je maar even kan)

Elk huisje heeft zijn...
van Team Spachtelputz
Een multi van ongeveer 7.5 km ten suiden van Veldhoven/Eindhoven (moeilijkheidsgraad 3.0). Bij deze klassieker draait alles om huisjes en kruisjes. De cache is helemaal in stijl op gezeten klopt als een bus. Met een prachtige en vaak gekopieerde manier om de eindlocatie van de cache te bepalen.
Sleutels en sleutelen
van the Scorpios
Een multi van ongeveer 6 km ten westen van Apeldoorn door het bos (moeilijkheidsgraad 3.5). Bij deze cache draait alles om sleutels - van huissleutels tot encrytiesleutels. Een combinatie van wandelen, zoeken en puzzelen. Het gebied is fraai en de puzzels zijn verrassend, uitdagend en subtiel.
Oudhollands Ganzebord
van Lein
Een multi van ongeveer 6 km in de bossen ten zuiden van Apeldoorn (moeilijkheidsgraad 2.5). Een cache gebaseerd op het alombekende Ganzenborden. Leuke opdrachten met bijgeleverde hulpmiddelen zoals een spelbord. Niet al te moeilijk. Zeer geschikt voor families. Deze cache klopt als een bus. De omgeving is mooi.
Roses are red
van De Flowerpowers
Een multi van 'slechts' 2.5 km in Het Dottinkrade bij Winterswijk (moeilijkheidsgraad 4). Deze cache heeft een aantal leuke waypoints en een schitterende eindstash, het verhaal over de Canadees Abraham (Abe) en zijn Winterswijkse geliefde is mooi gebruikt en de omgeving is prachtig.
't Willie Wortelpad,
't Spinnenweb en
't Open veld
van Soekeloekie
Twee korte multicaches en een traditional dichtbij elkaar in de buurt en goed te combineren. Prachtig gemaakte tussen- en eindpunten. Moeilijkheidsgraad 1.5-2.0. Soekeloekie heeft nog meer caches gemaakt die de moeite waard zijn.
De zwarte schuur
van Team Uhl & Ruud
Een multi van ongeveer 5 km lang met 14 waypoints. De nadruk ligt op het zoeken. Veel knappe verstopplekjes en een prachtig verborgen stash. De omgeving is bovendien buitenlands mooi. Moeilijkheidsgraad 3.0. Zeer de moeite waard.
Veni, Vidi, Vada
van RaDoRa
Drie multicaches en een bonus in Wageningen en door de schitterende uiterwaarden. Totale lengte ongeveer 11 km. Elk jaar wordt hij weer iets beter. Leuke puzzeltjes en opdrachten. Zeer afwisselend. Moeilijkheidsgraad 3.0.
Kunst in Ommoord
van Maxxie01-Triplemoes
16 in de buurt van kunst verstopte traditionals (mooie verstopplekjes) en een werkelijk adembenemende bonus. Enige minpuntje is de omgeving. Die is in en in Randstad (en dus treurig makend voor een buitenmens). Moeilijkheidsgraad 1-3.
Strooptocht Rheezerveld
van Waddeneiland
Een prachtige multi tussen Ommen en Hardenberg. Mooie verstopplekjes, mooie puzzels, mooi bos. Ook de andere caches van Waddeneiland zijn de moeite waard, maar dit is de beste. Moeilijkheidsgraad 3.
Geheimschrift met een knipoog
van tjm1706
Tjm1706 maakt altijd prachtige caches waarbij het vooral draait om de originele puzzels. En dit een zeer fraai voorbeeld. Zelfs de hint is een puzzeltje op zich. In de buurt van Dieren. Lengte 6.5 km. Moeilijkheidsgraad 2.5.
Pietje ...
van Ralph en Thomas
Ralph en Thomas hebben een aantal prachtige, verrassende traditionals gemaakt met Pietje in de hoofdrol, zoals Pietje - Op bezoek en Pietje en (een aantal x) Pietje - De vlugge vogel. In en bij Kaatsheuvel Moeilijkheidsgraad 2.0.
-------------------- Premium Member Only Caches ----------------------------------------
De hel van Loon, Hugo's Wraak en De val van Hugo
van Team Meelhopper
Drie pittige caches door een mooi gebied. De meeste opdrachten zijn heerlijk uitdagend en vragen de nodige kennis van de GPS. In de Loonse en Drunense duinen. Moeilijkheidsgraad 3.5-5.
Engineering Nature,
van GeoKersten&Co (formerly known as BKE)
Een multi met heerlijk originele opdrachten in een leuk gebied. Zo zouden er meer caches moeten zijn. Bij Son / Nuenen. Moeilijkheidsgraad 5, maar dat is overdreven.
FL.EUR.LAND
van dewijntjes
Een multi met een aantal mooie tot zeer mooie verstopplekken. En de omgeving is werkelijk prachtig. Bij Uden. 5.5 km lang. Moeilijkheidsgraad 3.0.


Caches met een 8.5      (erg goed - deze moet je zeker doen als je maar enigszins in de buurt bent)

WK 1974 (de middenstip)
van Team Larstiaan
Een multi van ongeveer 9 km noord-oosten van Ede (moeilijkheidsgraad 4.5). Een cache waarbij alles draait om een gestolen middenstip tijdnes het WK van 1974. De cache kent mooie waypoints, waaronder de subtielste van Nederland!
Die Grauen Wölfe,
van Team Dalamot
Een mystery (single) van team Dalamot in Schoonhoven (moeilijkheidsgraad 4.0). Een leuke puzzel maar vooral een briljante eindstash. Goed te combineren met de andere caches van team Dalamot.
De Heksen van de Grebbeberg
Bjorn&Freek
Een multi/mystery op de Grebbeberg (Ede) van ongeveer 5 km (moeilijkheidsgraad 4.5). Het verhaal zit mooi en elkaar en de waypoints zijn leuk. Wel af en toe een beetje onduidelijk wat je precies moet doen. Ook wat passende meetkunde. Misschien wat lastig om in 1x te doen.
CACHING TEXEL
van PanchoPepe
Een serie van 36 traditionals op Texel (moeilijkheidsgraad 2.0). Dankzij deze zeer goed verzorgde reeks van tradiotionals kom je op de mooiste plekjes van texel en ontdek je het eiland spelenderwijs.
Van Gevelsteen naar Edelsteen
van Team Dalamot
Een cache van team Dalamot in en om Schoonhoven (moeilijkheidsgraad 3.0). De cache zelf is op zich niet zo heel bijzonder maar de eindstash is briljant en misschien wel de subtielste in Nederland. Team Dalomot heeft in Schoonhoven nog andere leuke caches uitgezet.
Orderbos en het mysterie v/d beerput
van Dukkie
Een multi van 2 km lengte door het bos ten westen van Apeldoorn (moeilijkheidsgraad 4.0). Een cache met het bijzondere hoogte- (of is het dieptepunt) aan het eind. Bij deze cache moet je graven. Neem minimaal een spa mee.
Wegwijzers
van Solletjes
Een multi van veel km lengte door en rond Ede (moeilijkheidsgraad 3.5). Een cache met veel leuke en verrassende waypoints en puzzeltjes en een prachtige eindstash.
IJsbrecht's lot
van Achtbaangek
Een zeer verrassende traditional vlakbij het Muiderslot (ook aanbevolen). Zwempakje mee! (moeilijkheidsgraad 2.0).
Het pad der 7 zonden
van Team Mac Bean Stash
Een multi van ongeveer 7 km ten zuiden van Apeldoorn. Leuke puzzels, bos met soms een ree of zwijn, maar vooral heel erg mooi (met veel liefde) gemaakt. (moeilijkheidsgraad 3.0).
Westervoort Gevuul
van Snah007
Een serie bestaande uit 19 (zeer korte) mulitcaches en een bonus. Zeer afwisselend en mooie verstopplekjes. Zeer de moeite waard. In Westervoort. Moeilijkheidsgraad 1-3.
Opslot
van @spot
Een serie bestaande uit 10 (inmiddels meer?) traditionals met als thema: sloten. Allerlei technieken om de cache af te sluiten. Heel origineel. In Zwolle. Moeilijkheidsgraad 1-2.
Het Monument
van dewijntjes
Een multi met een aantal mooie tot zeer mooie verstopplekken. In de buurt van Uden. Ongeveer 5 km lang. Moeilijkheidsgraad 3.5.
-------------------- Premium Member Only Caches ----------------------------------------
Moord in Breehees
van Spoekie
Een mooi uitgewerkte misdaadcache. Sporen en logisch nadenken leveren je de dader op. Mooi gebied ook. Onder Tilburg. 6 km lang. Moeilijkheidsgraad 3.0.


Caches met een 8      (goed - caches die je moet doen als je in de buurt bent)

Heksenjacht
van Catweazle ®
Een multi van ongeveer 6 km op de Holterberg (moeilijkheidsgraad 3.0). Een cache door een prachtig gebied, een aantal leuke waypoints en dito puzzels en een mooie eindstash.
Catweazle en het verloren boek van Rapkyn
van mvkammen
Een serie internetpuzzels en vervolgens een fietscache van ongeveer 20 km in de buurt van Wageningen (moeilijkheidsgraad 4.0). De puzzels vooraf zijn echt geweldig. Die moet je in ieder geval proberen. De tocht daarna kun je het best met de fiets doen. De eindstash is niet altijd bereikbaar.
De bakens van Malpigi
van JaTi
Een multicache van 12 km op het Kootwijkerzand (moeilijkheidsgraad 2.0). Aan het begin een leuk puzzeltje en daarna een prachtige, zware struintocht door bos en zandvlakten. Met een verrassende eindstash.
De Schat van Schenkenshul
van team Horn
Een multicache van ongeveer 6 km ten oosten van Hoenderloo met een aantal leuke, niet al te moeilijke puzzels (moeilijkheidsgraad 2.0).
Bekendelle
van De Flowerpowers
Een multi van 'slechts' 2.5 km door het mooie bos langs de Boven-Slinge bij Winterswijk (moeilijkheidsgraad 3.5). Leuke waypoints en een originele manier om de coördinaten te berekenen.
Het mysterie van Dr. Nono
van tjm1706
Een multi/mystery van ongeveer 6 km in het bos bij Hoerderloo (moeilijkheidsgraad 3.0). Originele puzzels en een prachtig gebied. Tjm1706 heeft trouwens nog heel veel meer fraaie caches neergelegd.
Er was eens....
van Emmelex
Een korte multi met sprookjes als thema. Afwisselende punten, leuk verhaal met ook nog wat humor. Moeilijkheidsgraad 3.0. Zit goed in elkaar.
Drentse Fiets Puzzel Cache
van Myrlot
Een serie van 24 puzzelcaches en een bonus van in totaal 32 km ten Noorden boven Emmen. Uitdagende puzzels, aardige verstopplekjes, mooie tocht. Moeilijkheidsgraad 2.5.
De Streepjeskat
van Villadora
Een speurtocht in de meest letterlijke zin van het woord. Lengte 5 km. In 't Gooi. Een mooi verhaal, wat mooi is uitgewerkt in het terrein. (moeilijkheidsgraad 2.5).
100% Winterswijk in 100 WP's
van De Flowerpowers
10 multi's. Samen goed voor 35 km fietsen rond Winterswijk. Een prachtig mooie route en een werkelijk fenomenale eind-eindcache. (moeilijkheidsgraad 1-2.5).
De schat van Schinderhannes
van ACE 2009
Een cache in een mooi gebied met leuke afwisselende punten en opdrachten. Bovendien een mooi verhaal. Lengte ongeveer 6 km. (moeilijkheidsgraad 3).
De nachtcache van de Rollende Donder
van Koogertjes
Een leuke nachtcache met een paar mooie opdrachten. Waarschijnlijk niet helemaal origineel - maar dat mag de pret niet drukken. Lengte ongeveer 3 km. (moeilijkheidsgraad 2.5).
Dieven maken grote buit in lab
van Josvstaalduinen
Een misdaad oplossen in het bos. Niet alles even origineel, maar wel goed uitgevoerd en leuke opdrachten. Lengte ongeveer 5.5 km. (moeilijkheidsgraad 3.5).
't Paradijs
van AJKwak & gijsie
Gewoon een leuke, verrassende en originele Traditional in Leusden. Lengte kort. (moeilijkheidsgraad 1.5).
De kluis van Stuuridius
van Stuurtie & Geo-Pioneer
Prachtig uitgevoerde Traditional die laat zien dat voortuincaches ook leuk kunnen zijn. In Schoonhoven. Lengte kort. (moeilijkheidsgraad 2.0).
Zuiver draaien
van piet1949
Zuiver draaien is een van de vier leuke Zuiver-caches. Allemaal tarditional, allemaal mooi doordacht. In de buurt van Beuningen. Lengte kort. (moeilijkheidsgraad 1.0).
Double Dutch
van Wilma, Hans en René
De oudste multicache van Nederland. Op zich niet heel bijzonder, maar dus toch weer wel. In Utrecht, Amelisweerd 2km. (moeilijkheidsgraad 2.0).
-------------------- Premium Member Only Caches ----------------------------------------
Snoesvogel
van Arne & Wim
Mooi gemaakte en verrassende Traditional in het Bulderbos vlakbij Schiphol. Lengte kort. (moeilijkheidsgraad 2.0).


Morgen Komt Nooit


Caches met net geen 8      (zeer voldoende - caches die de moeite waard zijn als je in de buurt bent)

The Holy Grail
van Scincus
Een serie mooie internetpuzzels en vervolgens een vrij eenvoudige (iets tegenvallende) cache van ongeveer 4 km ten Noorden van Ede (moeilijkheidsgraad 3.5).
AKW _-IV
van Aladdin
Aladdin's Korte Wandelingen is een serie van 5 multicaches ten zuiden van Veldhoven/Eindhoven (moeilijkheidsgraad 1.0) en een bonbuscache. Aan het einde wacht een reusachtige stash als beloning.
Station to Station
van GR / Cairnteam
Een mooie wandelcache van 10 km van het station in Rheden naar het station in Velp (moeilijkheidsgraad 1.0).
De bende van Steensel
van Wizzys
Een mooie multi met een verhaal van 5 km door de bossen bij Steensel met een aantal leuke opdrachten (moeilijkheidsgraad 3.0). De eindstash valt wat tegen. Daarom helaas geen 8.
Park de Broekpolder
van De 4 Windstreken
Een multi van ongeveer 5 km door een polderbos bij Vlaardingen (moeilijkheidsgraad 4.5 - maar dat is wat overdreven). Een paar leuke waypoints.
The game
de-fam
8 km door het duingebied bij Katwijk aan de hand van de film The game. Moeilijkheidsgraad 3.5 - maar eigenlijk is de cache vrij eenvoudig. Mooi verzorgd!
De Boschhoeve Route
Cathjo
Een route van 6.5 km door afwisselend bos en open terrein in de buurt van Renkum. Moeilijkheidsgraad 3.0. Veel leuke tussenpunten.


Caches die gearchiveerd zijn, maar niet vergeten mogen worden      (waarom, waarom????)

Op de koffie bij de jonker
en Wie is de mol (2007-2011)
van Goudflitters
Een soort duo-cache. Op de koffie bij de jonker is (hij bestaat nog steeds) een 'gewone' multi van ongeveer 4.5 km. Wie is de mol was 6 km lang. Vooraf moest er gepuzzeld worden. Daarna volgde een wandeling en tot slot nog een paar pittige puzzels. De informatie uit Op de koffie bij de jonker was nodig om Wie is de mol te kunnen doen. Wie is de mol ging door on-Nederlands mooi gebied, de opdrachten aan het eind waren geweldig en de eindstash was de indrukwekkendste van Nederland en is nog steeds niet geëvenaard.
ET phone home (2007-2011)
van AliceJeroen
Een mystery van ongeveer 20 km in de bossen en cultuurlandschap bij Steensel (moeilijkheidsgraad 5). Een cache begon al met goed met een uitdagende puzzel om de beginlocatie te vinden. Daarna zeer afwisselende opdrachten tijdens de cache. IJzersterk, verrassend en trendsettend.
Waardeloos! (2008-2011)
van Phoenix-night
Een nachtcache van ongeveer 12 km in de bossen van Nunspeet (moeilijkheidsgraad 4.0). De beste nachtcache van Nederland ooit gemaakt begon met een paar zeer pittige puzzels. De tocht door het duister was daarna uitdagend, spannend, afwisselend etc. Ook de PR rond de cache was uniek. Mede daardoor lange tijd de populairste cache van Nederland
666 (2009-2011)
Malyenki
Een nachtcache op 7 locaties in de buurt van Hoogeveen. Moeilijkheidsgraad 5.0 (maar dat was iets overdreven). Ongeveer zo goed als Waardeloos! Heel mooi verzorgde routes, leuke puzzels, afwisselende opdrachten etc. Ook een cache die iedere cacher toen cachte, gedaan moest hebben.
Birds (2003-2005)
van Toon en Peter
De multi die zijn tijd ver vooruit was. Briljante tussenpunten, waarvan sommige nog steeds ongeëvenaard. Het begon allemaal met het verkrijgen van een vogelzakje met leuke attributen. Daarna volgde zo'n 15 km verbazing. Werkelijk briljant. Helaas al begin 2006 gearchiveerd. Eeuwig zonde.


Over smaak valt zeker te twisten.